22 Μαΐ 2011

Μία "Παλιά" Ιδέα

Είναι καιρός τώρα που η ύπαρξη αυτού του ιστολογίου με έχει προβληματίσει και ο βασικός λόγος είναι πως μετά την έκδοση του βιβλίου κατά κάποιο τρόπο μου δημιουργήθηκαν αμφιβολίες αν θα έπρεπε να συνεχίσει να υφίσταται, ή μήπως είχε επιτελέσει το σκοπό του και πρέπει να "κλείσει".

Από την άλλη μεριά - καθώς η διεύθυνσή του ιστολογίου, βρίσκεται τυπωμένη στο "αυτί" του εξωφύλλου - θεωρούσα "ασυνεπές" να το αναζητήσει κάποιος και να μην το βρει. Έτσι οι μήνες περνούσαν δίχως να αποφασίζω τί να κάνω. Μέχρι που μία ιδέα - μία παλιά ιδέα - ήρθε να με βγάλει από την δύσκολη θέση.

Θυμήθηκα, ότι τον καιρό που δουλεύαμε τα κείμενα - με την βοήθεια της εξαιρετικής φιλολόγου και φίλης, κας Ελπίδας Βουρλιώτη - μας απασχολούσε τί έπρεπε να κάνουμε με τα κομμάτια που αφαιρούσαμε. Βλέπετε, ένα βιβλίο δεν ολοκληρώνεται όταν δεν βρίσκεις τίποτα άλλο να προσθέσεις, αλλά όταν δεν βρίσκεις τίποτα άλλο να αφαιρέσεις. Έτσι, αφαιρέσαμε αρκετά. Κάποιες φορές, προκειμένου να μην είναι υπερβολικό το μέγεθος ενός κεφαλαίου (σε σχέση με τα υπόλοιπα) ενώ σε άλλες περιπτώσεις, επειδή οι περιγραφές "ξέφευγαν" προς την υπερβολή.

Το παράδοξο με αυτή την διαδικασία είναι ότι καθώς αφαιρείς τμήματα κειμένου, άλλοτε αισθάνεσαι καλά και άλλοτε "λυπάσαι", καθώς η ανάγκη σε υποχρεώνει να απαλείψεις από την τελική έκδοση ένα σημείο που - ίσως - βρίσκεις καλογραμμένο ή αγαπάς. Έστω και αν ο γνώμονας της συνολικής "γεωμετρίας" και ισορροπίας το απαιτεί.

Τότε - λοιπόν - είχαμε σκεφτεί ότι ορισμένα από τα αποσπάσματα που αφαιρέσαμε θα τα περικλείαμε στο τέλος της έκδοσης ως "σημειώσεις του επιμελητή". Θα δημιουργούσαμε - δηλαδή - ένα παράρτημα όπου η κα Βουρλιώτη θα επέλεγε και θα περιλάμβανε ορισμένα "παραληφθέντα" αποσπάσματα μαζί με ένα μικρό σχόλιο που θα εξηγούσε ποιος λόγος οδήγησε στην αφαίρεσή τους. Τελικά η ιδέα έμεινε απλώς ένα σχέδιο δίχως να υλοποιηθεί. Ο καιρός της έκδοσης πλησίαζε, ο χρόνος είχε γίνει πιεστικός, και δεν υπήρχε περιθώρια για την περαιτέρω επεξεργασία των αποσπασμάτων ώστε να περιληφθούν στο σχετικό παράρτημα.

Και να, που εκείνη η ιδέα με βοηθάει τώρα να δώσω μία πνοή σ' αυτό το ιστολόγιο που από καιρό έχω "παραμελήσει".

Σύντομα, θα δείτε νέες αναρτήσεις αποσπασμάτων μαζί με το σχετικό σχόλιο που μας οδήγησε στην επιλογή να μην περιληφθούν στην τελική έκδοση.

Ελπίζω ότι θα σας δώσει μία διαφορετική εικόνα της ιστορία του μικρού ταξιδευτή και ίσως συμπληρώσει κάποια "κενά" στην πλοκή. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα σας δώσει την ευκαιρία για μία "κρυφή ματιά" στο παρασκήνιο της δημιουργίας αυτού του ταξιδιού χωρίς βήματα.

Εύχομαι να την απολαύσετε.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου