14 Νοε 2009

Η "κρυφή" δουλειά – Εικονογράφηση

Συνεχίζοντας την απάντησή μου στον φίλο FoollOnTheHill επανέρχομαι με μία ακόμα πτυχή της «κρυφής» δουλειάς που προηγείται της έκδοσης. Αυτή τη φορά σκέφτηκα να γράψω μερικές από τις εμπειρίες μου σε σχέση με την εικονογράφηση. Όπως είναι σαφές η εικονογράφηση δεν αφορά κάθε είδος βιβλίου. Φυσικά, υπάρχει πάντα η ανάγκη ενός προσεγμένου εξωφύλλου, όμως συχνά σταματά εκεί. Στην περίπτωση του «Ταξιδιού Χωρίς Βήματα» τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα παραμύθι, το ζήτημα της εικονογράφησης είχε μεγαλύτερη έκταση. Την «πρόκληση» ανέλαβε να φέρει σε πέρας η κα Βασιλική Μπλούκου και το κατάφερε με πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Βλέπετε, αφού το βιβλίο απευθύνεται σε ... «μεγάλα παιδιά» η λύση δεν θα μπορούσε να είναι «κλασική». Έτσι, η επιλογή της να «ζωντανέψει» τα κείμενα με αφαιρετική τεχνική, ήταν πολύ ταιριαστή. Μία μικρή πρόγευση μπορείτε να πάρετε από τα σκίτσα που συνοδεύουν αυτό το κείμενο.

Ας πάμε - όμως - και στο εξώφυλλο. Αν και αρχικά φάνηκε να έχουμε πολύ ξεκάθαρη άποψη, τελικά μας βασάνισε περισσότερο από όσο είχαμε υπολογίσει. Η πρώτη ιδέα, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, επειδή ήταν πολύ άχρωμη. Τόσο μεταφορικά όσο και κατά γράμμα. Η επόμενη δεν μου άρεσε, η τρίτη δεν μετέφερε την ιδέα και έμοιαζε κάπως «αδιάφορη». Τελικά μόλις σήμερα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε την τέταρτη εκδοχή. Για να δούμε τι θα καταφέρουμε...

Όπως καταλαβαίνετε, το ζήτημα της εικονογράφησης ενός βιβλίου δεν είναι τόσο απλό. Έτσι, έρχεται πάλι στο προσκήνιο η ανάγκη για καλή συνεργασία. Ευτυχώς αυτό έχει ταιριάξει από την αρχή. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς όλη τη διαδικασία της προετοιμασία; από κοντά. Όμως, το να μπορείς να εκφράζεσαι και η άποψή σου να έχει «βήμα», σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ουσιαστική συμμετοχή.

Υ.Γ.
------
Ξέχασα ν' αναφέρω ότι η εικονογράφηση είναι ασπρόμαυρη, όμως μάλλον το έχετε καταλάβει ήδη...

Φιλικά,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου